Choć gorące napoje uwielbiamy pić wszyscy, to gorycz obecna w czarnej herbacie nie odpowiada każdemu. A gdyby tak istniał inny napar o bursztynowym kolorze ale za to o łagodnym, słodkawym smaku? Właśnie takie właściwości posiada Herbata Rooibos, pozbawiona garbników odpowiedzialnych za gorzkawy smak. Oprócz tego, ceniona jest także za szereg innych, korzystnych cech.
 

Co to jest Herbata Rooibos?

Tak naprawdę, Rooibos jest nazywane herbatą tylko zwyczajowo. Susz wytwarzany jest bowiem z zupełnie innej rośliny, a mianowicie pochodzącego z Republiki Południowej Afryki czerwonokrzewu. Z tego względu cechuje się zupełnie innym składem chemicznym - a co za tym idzie, także działaniem, smakiem i aromatem. Herbata Rooibos nie zawiera kofeiny, dzięki czemu jest to doskonała propozycja dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać napojów pobudzających. Napój ma kolor bursztynu, wpadający w czerwony lub brązowy odcień. Smak jest łagodny, miodowy a aromat ziemisty i owocowy. 
 

Rooibos: sposób zaparzania

Przygotowanie naparu z rooibos jest bardzo proste, jednak warto zaopatrzyć się w tym celu w papierowy filtr. Chodzi o to, że susz herbaty rooibos jest bardzo drobny i z łatwością przeciska się przez otwory w zwykłym sitku. Do kubka należy wsypać jedną-dwie łyżeczki herbaty. Po zalaniu wrzątkiem czekamy kilka minut - im dłużej, tym intensywniejszy napar. Herbata Rooibos ma naturalnie słodkawy smak, jednak zwolennicy słodkich napojów mogą pokusić się o dosypanie odrobiny cukru - byle nie za dużo! Napar nadaje się do picia nie tylko na gorąco, ale sprawdzi się także w upalne dni, jako napój orzeźwiający. Doskonale sprawdza się także jako dodatek w mieszankach ziołowych, nadając im specyficznego smaku i aromatu.
 

Właściwości Herbaty Rooibos

Napar z czerwonokrzewu nie pobudza, a więc można spokojnie spożywać go tuż przed pójściem spać. Nie tylko nie zawiera kofeiny, ale ma wręcz wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. Herbata Rooibos jest chwalona także za inne właściwości korzystnie wpływające na zdrowie. Przede wszystkim wymienia się wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w tym polifenoli i flawonoli. Picie naparu poleca się osobom o wrażliwych żołądkach, poza tym susz jest również bogaty w żelazo oraz witaminę C.

Więcej informacji: https://eherbata.pl/herbaty-30/rooibos-9/