Gotowanie to bardzo fajna sprawa - o ile ma się głowę i fajne pomysły pod ręką, dzięki którym można stworzyć naprawdę wyjątkowe dania. Wiele osób widząc tatara w restauracji zastanawia się, czy tak finezyjne danie można samodzielnie przyrządzić w domu.

Oczywiście, że tak. Może nie każdy jest wielkim sympatykiem tego typu dania, jednak dopóki ktoś się nie przekona jak smakuje tatar nie powinien go oceniać. Warto samodzielnie przyrządzić to eleganckie, ale jakże proste w swojej budowanie danie, aby móc poznać ten wspaniały smak i aromat.

Tatar w polskiej kuchni

Tatar to mięso, które można bardzo często spotkać w polskich domach. Aby móc je samodzielnie przyrządzić przyda się wołowina Premium marynowana, którą należy... . No właśnie przyrządzając tatara wiele osób ma dylemat - mięso należy zmielić, czy posiekać. Prawda jest taka, że tylu ilu mamy kucharzy dookoła, tyle jest nauk.

Niektórzy twierdzą, że całość powinna być zmielona, dzięki czemu nie uzyskuje się tak wielkich kawałków mięsa do pogryzienia. Inni uznają, że marynowane mięso wołowe z dostawą powinno być tylko i wyłącznie posiekane. Jak zrobimy to my? To już jest zależne od nas. Najważniejsze to fakt, aby całość była tak zrobiona, aby chciało i mogło się to zjeść.

Dodatki do tatara

Mając już uszykowane mięso na talerzu należy dobrać do niego odpowiednie dodatki. Idąc zgodnie z polska nutą powinniśmy wybrać cebulę, pieprz i sól. Zanim jednak te trzy dodatki dodamy do naszego mięsa, wcześniej trzeba wszystko delikatnie skropić oliwą oraz wodą gazowaną. Dlaczego? Żeby mięso nie ściemniało.

Potem wszystko razem można wymieszać, aby nabrało w miarę jednolitej konsystencji. Po wykonaniu tej czynności z mięsa należy ułożyć kopczyk. Można całość uformować dłonią, jednak może się to okazać trudnym zadaniem. Dlatego też w kuchniach profesjonalnych używa się specjalnego narzędzia, którym całość można uformować w kopczyk.

Na samą górę wbija się surowe jajko. Jeżeli komuś zostały jakieś dodatki, to powinien je ułożyć dookoła tatara, aby efektywnie zaprezentować swoje danie. Prawda, że przyrządzenie tatara wcale nie jest takie trudne?

Mięso w gotowej marynacie znajdziesz na: meatologia.pl/product-category/mieso-marynowane